Meta Quest 2 vs Meta Quest 3

Meta Quest 2 vs Meta Quest 3

Mi a különbség?

 

A Meta a Connect 2023 rendezvényen bemutatta új Quest 3 VR headset-ét. Természetesen mindenki ezt kérdezi: Miért érdemes ezt választani a Quest 2 helyett? A válasz első ránézésre egyszerű. A Quest 3 négy évvel újabb, tehát négy évvel fejlettebb. A specifikációi papíron felülmúlják a Quest 2-t, ami több képességet jelent. Ennek következtében szélesebb választékú VR játékokat és élményeket támogat.

VR élmény

Az egyik legfontosabb különbség a két készülék között: a Quest 3 támogatja a vegyes valóság élményeket, míg elődje csak az immerszív VR tartalmakat. Más szóval, a Quest 3-nál a VR játékok magukba foglalják a körülötted lévő szobát is - ezt a Quest 2 nem tudja megtenni.

 

Specifikációk

 

Valószínűleg sejted, melyik lesz a győztes ebben a kategóriában.

Quest 2: 1832x1920 felbontás szemenként, akár 90Hz-es frissítési ráta
Quest 3: 2064x2208 felbontás szemenként 90Hz-es frissítési ráta mellett

Quest 2: Snapdragon XR2 processzor
Quest 3: Snapdragon XR2 Gen 2 processzor

Quest 2: 128 GB vagy 256 GB tárhely
Quest 3: 128 GB vagy 512 GB tárhely

Quest 2: 6 GB RAM
Quest 3: 8 GB RAM

Quest 2: 2-3 óra akkumulátor élettartam
Quest 3: 2-3 óra akkumulátor élettartam

Valójában nincs értelme ezen sokat időzni. A Quest 3 specifikációk szempontjából jobb headset, mint a Quest 2, mivel több évvel újabb. A Quest 3 jobb képernyőfelbontással, erősebb processzorral, több tárhellyel és több memóriával rendelkezik. Akkumulátor élettartamban viszont nem veri a Quest 2-őt.

 

Kényelem

 

A Meta célja az volt, hogy a Quest 3 kényelmesebb legyen, mint a Quest 2. A Quest 3-nak új pántrendszere van a tökéletes illeszkedés érdekében, és sokkal karcsúbb, mint a Quest 2, de a súlykülönbség (515g a Quest 3 és 503g a Quest 2) elhanyagolható.

Vezérlők

A Meta Quest 3 vezérlői, mivel újabbak és kissé fejlettebbek, jobbak, mint a Quest 2 vezérlői.
Ettől függetlenül a generációs különbség csekély. A Meta áttervezte a Touch vezérlőket a Quest 3-hoz, így már nincs az a furcsa gyűrű a hüvelykujj köré. Sokkal nyitottabb és levegősebb kialakítású, amely egyébként megtartja az általános formát és gombkiosztást. Az egyetlen más jelentős különbség a haptikus visszajelzés hozzáadása, így valóban érezni fogod, amikor olyan dolgokat csinálsz, mint például egy íj húrjának megfeszítése.

Még ezeket a fejlesztéseket is figyelembe véve, a két vezérlő egyaránt érzékeny a mozgáskövetésre és a gombnyomásokra, tehát az alap játékélmény mindkét esetben adott.

 

Ár-érték arány

 

Eddig egyértelműen a Meta Quest 3 a győztes minden szempontból. De ne feledkezzünk el az árakról! A két modell között kb. százezer forint különbség van (ugyanakkora tárhellyel), így a Quest 2 jelentősen olcsóbb headset, amely már bizonyította magát az évek során, erős funkcionalitással és egy robusztus játék- és élménykönyvtárral. Ha még sosem próbáltál VR-t, ez egy nagyon jó módja annak, hogy belekóstolj.

Ha már próbáltál VR-t, és a legjobbat szeretnéd (játék PC nélkül), akkor a Quest 3 nyilvánvalóan a legjobb választás. De ez nem jelenti azt, hogy a Quest 2 értéktelen ócskavas lenne. Még mindig van helye a gamer piacon.