Halloween

Halloween

A kezdetek

 

Honnan jött a Halloween?

Mikor október utolsó napjára gondolunk, sokaknak a boszorkányok, töklámpások és rémisztő jelmezek jutnak eszébe. De vajon honnan ered ez az egész Halloween-dolog? A Halloween, vagy ahogyan sokan ismerik, mindenszentek előestéje, eredetileg egy ősi kelta ünnep, a Samhain volt. Ezen a napon az emberek úgy hitték, hogy a fizikai világ és a szellemvilág közötti határ elvékonyodik, így a szellemek átléphetnek a mi világunkba.

Hogyan kapcsolódik a mindenszentek a Halloweenhez?

A kereszténység terjedésével sok pogány ünnep átalakult és beépült a keresztény kultúrába. Így történt ez a mindenszentek ünnepével is, mely november 1-jére esik. A keresztény egyház ezen a napon azokra emlékezik, akik már az örök életben vannak. A mindenszentek előtti nap, azaz október 31-e, tehát a mindenszentek előestéje lett, mely idővel az angol "All Hallows' Eve" kifejezésből "Halloween" néven vált ismertté.

Halloween Amerikában: az újvilági átalakulás

A Halloween mint ünnep Amerikába az ír és skót bevándorlókkal érkezett a 19. században. Bár az ünnep Európában is létezett, Amerikában kapott igazán nagy lendületet és nyerte el mai formáját. A különböző kultúrák összeolvadásával az amerikai Halloween egyedülálló hagyományokat és szokásokat alakított ki.

A tökfaragás és a boszorkányok legendája

Az egyik legismertebb Halloween-hagyomány Amerikában a tökfaragás. De honnan jön ez a szokás? Az eredeti történet egy ravasz ír emberrel, Jack-kel kapcsolatos, aki egy pohár itallal becsapta az ördögöt. Miután Jack meghalt, se a mennybe, se a pokolba nem engedték, így örökké a kettő között kellett bolyongania egy répalámpással. Az amerikaiak a hagyományt átvéve cseréltek le a répát tökre, és mára ez a töklámpás lett az ünnep egyik szimbóluma.

A boszorkányok szintén fontos szerepet töltenek be a Halloween ünnepek során. Amerika történelmében sajnos komoly boszorkányüldözések is voltak, mint például a salemi boszorkányper. Ezen események miatt a boszorkányokkal kapcsolatos történetek és hiedelmek mélyen beépültek az amerikai kultúrába.

Napjaink Halloweenje: cukor vagy csíny?

A modern Amerikában a Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep. Az emberek készülnek rá hetekkel előre, kidíszítik otthonaikat és kertjeiket rémisztő figurákkal és töklámpásokkal. A gyerekek izgatottan választják ki jelmezeiket, hogy az esti "cukor vagy csíny" játékban részt vehessenek. Ebben a hagyományban a gyerekek házról házra járnak, és vagy édességet kérnek, vagy ha nem kapnak, akkor csínyt követnek el.

De nem csak a gyerekek szeretnek csínyeket elkövetni. Már mi is lázasan készülődünk, hogy elhozhassuk nektek halloweeni gyilkos ajánlatainkat.