vívosmart HR+

2017.02.05 21:00

Egy valami biztos. A Vívosmart HR+ aktivitásmérő nem egy áltagos komolytalan lépésszámláló kütyü, hanem egy komplex sportkiegészítő, melyhez olyan app-et írtak, amellyel rengeteget megtudhatunk a napi eredményeinkről és az edzések intenzitásáról. A korábban megjelent Vivosmart HR-hez hasonló felépítésű, viszont a kijelző mérete nagyobb, valamint a szenzorkészlet is kiegészült egy GPS-szel, mellyel a szabadban történő edzésekről még pontosabb képet tudunk kapni.

A kütyü a már megszokott általános funkciókon kívül (lépésszámlálás, alvás mennyiségének és minőségében mérése, stb) a beépített barométernek köszönhetően a megmászott emeletek számát is meglepő pontossággal méri. Kiemelendő, hogy míg más eszközök is képesek alkalmi pulzusmérésre, a Vivosmart HR+ folyamatosan méri, majdnem orvosi precizitással a pulzust, melyről az órán is megtekinthető grafikonokat készít. A kijelző kis mérete ellenére meglepően reszponzív, könnyen kezelhető és villámgyorsan tanulható funkciók kezelésére is alkalmas, olyanokra például mint a napi összegzők megtekintése (megtett távolság, elégetett kalória, megmászott emeletek, intenzív edzéssel töltött időtartam, stb..).

Első felvételre érződik, hogy az eszközt mindennapos használatra tervezték. A pántja rugalmas, így nem kell elszorítani vele az ütőerünket hogy rendesen mérjen, rendkívül komfortos érzés viselni, két hétig volt rajtam folyamatosan, semmi kényelmetlenséggel nem jár (viszonylag vastag létére nem akad bele ing vagy kabátujjba a rendes formatervezésnek köszönhetően). A telefonos értesítések villámgyorsan, majdnem a telefonnal egyidőben megérkeznek az órára, melyet rezgéssel jelez. Elolvashatóak az emailek bevezetői, különböző chat-ek, naptárértesítők és társai. Ez már teljesen alapfelszereltségnek tekinthető, és velejárója hogy a telefonomat az utcán való sétálás során már elő sem veszem.

Ami a sportok mérését illeti: Futáshoz tökéletes, a bekapcsolt GPS-szel pontosan mérte az utat, sebességet, időt és pulzust is, melyet a Garmin Connect applikációban pontosan meg is jelenít. Benti edzés során nem vártam tőle sokat, a heti intenzív edzéseim perceit növeltem az elégetett kalóriákkal karöltve, folyamatos pulzusméréssel, mely szintén visszakövethető az app-ben is. Sajnos külön úszó funkció nincs benne, így ezen teljesítményemet egy „Other” kategóriába eső sportmérő funkcióval igyekeztem számszerűsíteni, melyet még a GPS funkció bekapcsolásával is igyekeztem felturbózni (ponyvatetős a medence ahova járok), de sajnos nem vezetett sok eredményre, ugyanis a megtett távolságon kívül nem kaptam sok érdekes adatot. Ez van. Megjegyezném, hogy a készülék teljesen vízálló, így vízzel nehéz benne kárt tenni.

Ami kifejezetten tetszett: A napi kitűzött célokat a teljesítményünk alapján dinamikusan változtatja, egyre magasabb  (vagy épp alacsonyabb) számokat tűzve ki célul. Ilyen funkcióval más eszközök tesztelése során nem találkoztam még egyelőre, nagyon szimpatikus módon folyamatosan motivál az egyre aktívabb életvitelre. Alvásmérő funkciója kiemelkedően precíz, perces bontásban képes megjeleníteni az alvásszakaszokat, igaz, az alvásmérés automatikus bekapcsolásához meg kell adnunk hogy milyen időpontok közt szoktunk általában aludni, de ez az első használatbavételkor megadható, és nem nagy művelet, mivel rá is kérdez a Garmin Connect telepítése után. Egy hétnyi alvásadat után az app-ben üzenetet kaptam, hogy ha fáradtságot érzek, az a rendszertelen alvásom miatt lehet. Ez kissé ledöbbentett, ugyanis tényleg fáradtabb voltam a héten, és valóban változó időpontokban feküdtem és keltem. Ennek orvoslására kapunk is személyre szabott tanácsot: próbáljak meg legalább ugyanakkor lefeküdni minden nap, hogy a bioritmusom helyreálljon. Tegyük hozzá hogy az ilyen típusú értesítések némileg magától értetődő információval látnak el, de a Vivosmart HR+ volt az első olyan fitnesz kiegészítő–okosóra hibrid, mellyel valóban úgy éreztem hogy van egy algoritmus a szenzormérések eredményei mögött, ami értékes és alkalmazható tanácsokat közöl velem.

Egy egész napos munkával és ügyintézéssel töltött nap utáni levezető futás végén, ha elértük az aznapi célszámokat, apró animációval jutalmaz az óra. Az okoscucc őrült rezgésbe kezd és az elért cél megnevezése felett nem mással mint tűzijátékkal gyönyörködtet, mely még egy hosszú nap után is mosolyt csalt az arcomra. Aznap sem keltünk fel hiába.

Összegezve:

 

Pro:

-Pontos alvás, pulzus és edzés intenzitás adatok

-Kifinomult, teljeskörű mobilapp és szerveroldali szoftver

-Kényelmes viselet

 

Kontra:

-GPS néha percekig keres míg talál műholdat

-Bluetooth kapcsolat nehézkesen csatlakozik újra

-Az óra pár milliméterrel lehetne vékonyabb