Sony SmartBand 2

2017.02.07 21:00

Sony SmartBand 2

A viselhető technológia piaca a mai napig folyamatosan átalakulóban van. A kaliforniai startupoktól az ismert gyártókig mindenki próbál egy szeletet kivágni a tortából. Az eszközöket figyelembe véve alapvetően két csoportra oszthatjuk a termékeket, alapszintű és okos viselhető eszközökre. A két csoport közti fundamentális különbség az eszközök szoftverében keresendő. Míg az alap viselhető eszközök kizárólag a  gyártó saját fejlesztésű alkalmazásá(i)t futtatják, rendszerint egy aspektusára koncentrálva a szenzorok által gyűjtött adatoknak, addig az okos viselhető eszközök már külső fejlesztésű app-eket is képesek futtatni. Az okoseszközök között tartjuk nyilván a legtöbb okosórát (pl. Sony SmartWatch 3), míg az alapeszközök közé soroljuk a legtöbb aktivitásmérőt (mint pl a Jawbone UP3-at vagy a Garmin Vivosmart HR+-t). A Sony SmartBand 2 is az utóbbi kategória egyik képviselője. Az jellemző az alapszintű viselhető eszközökre, hogy kevés dolgot tudnak, de azt jól. Lássuk tehát a SmartBand 2-t!

Beüzemelés

 

A smartband2 egy kicsi, kompakt dobozban került hozzam, amin csupán a legfontosabb tudnivalókat tüntettek fel. Kibontva a dobozt a SmartBand szíja, maga a szenzor es egy USB kábel található benne, valamint egy rövid leírás az összeszerelésrol. Amint csatlakoztattam az eszközt a telefonomhoz, azonnal egy rövid útmutatóval indult az alkalmazás mely egy súgót is tartalmaz, ami aztán tényleg minden kérdésünkre választ ad.

 

Funkciók

 

Az eszköz négy különböző dolgot mér: pulzust, lépések számát, a sétát és futást méterben és időben kifejezve, valamit az alvás mennyiségét és minőségét. Ezekhez célt is felállít, amit ha elérünk, akkor akkor egy medállal jutalmaz.

Ezen kívül egy rendkívül hasznos funkciója az ébresztés: itt az alvási ciklusunkat figyelve egy általunk megadott időintervallumon belül akkor ébreszt fel minket, amikor a legéberebbek vagyunk, ezzel garantálva a friss és üde kezdését a napnak.

A pulzus mérést edzés közben is teszteltem, folyamatosan összehasonlítva a konditeremben található ellipszis gép pulzusmérési adataival. Korábban is sejtettem, hogy az ellipszis gép nem megfelelő pontossággal méri a pulzust, ez a gyanúm most be is igazolódott. Az edzés alatt növekő pulzust nagyon lassan kezdi el követni, egyáltalán nem mér pontosan, ezzel szemben a SmartBand 2-től mindig (látszólag) pontos információt kaptam. Fontos, hogy a SmartBand alapból nem méri folyamatosan a pulzust, csak akkor, ha bekapcsoljuk a "szívtevékenységi" módot.

Összegzés:

Összességében örülök, hogy lehetőségem volt kipróbálni ezt az eszközt. Egy hétig volt rajtam, ami alatt izgalmas volt folyamatosan nyomon követni a nap folyamán a pulzusom változását és valóban ösztönzött arra, hogy többet mozogjak és aludjak. Ráadásul az iPhone-omba beépített Egészség alkalmazással automatikusan kommunikált. Mi kell még?

Előnyök:

- folyamatosan monitorozhatjuk pulzusunkat
- valóban motivál, hogy minden nap mozogjunk


Hátrányok:
- nagyon vékony a csuklóm, így elég nagy volt rám az eszköz
- akiknek fontos a design is, azoknak ennél vannak szebb aktivitásmérők is (pl: Jawbone Up 3)