Jawbone UP3

2017.02.03 21:00

Következő cikkünkben a Jawbone UP3-at fogjuk Nektek bemutatni.

Ez a fitneszkarkötő jelenleg a piacon többek között az alvás és fázisainak figyelésében az egyik legkiemelkedőbb készülék. Lefekvés előtt az alvó módot az alkalmazáson belül bekapcsolva elkezd különös precizitással mérni. Figyeli a nyugalmi pulzust, valamint képes megkülönböztetni az alvás 3 fázisát, a felületes alvást, a mélyalvást és a REM-et. A nyugalmi pulzus általában minél alacsonyabb, annál egészségesebb szívet és életvitelt tükröz, világklasszis sportolók pulzusa alvás közben akár 30 körüli értékre is csökkenhet. A mélyalvásnak a teljes alvás kb. 20%-át, míg a REM-nek kb. 25%-át kellene kitennie. Mélyalvás során regenerálódik a testünk, a sejtjeink, termelődik növekedési hormonunk és erősödik az immunrendszerünk, a REM (rapid eye movement) pedig az az alvásszakasz, mely során álmodunk, valamint az agyunk eltárolja emlékeinket. Ezek az alvásszakaszok ciklikusan követik egymást: felületes-mély-felületes-REM-felületes-mély. Esetemben a mélyalvás harmada volt az átlagosnak, de a készüléknek köszönhetően kísérletezhetek fényekkel, alvás előtti utolsó evés időpontjával, valamint az alvóidővel és elalvási idővel, hogy ezt növeljem, hiszen másnap reggel az alkalmazás beszámol arról, milyen volt a legutóbbi alvásom. Ezt a funkcióját még értékesebbé teszi az okos ébresztés, melyet régi álmom volt kipróbálni. Ez azt takarja, hogy az eszköz akkor ébreszt, amikor nem vagyunk mélyalvási szakaszban. Mindenki ismeri a mélyalvásból való ébredés érzését: az ágyban töltött 7-8 óra után gyomrunkat kiköpve azt kívánjuk, bár inkább ne is aludtunk volna, akkor is fittebbek lennénk most. Az okos ébresztés funkció nagyon lendít a nehezen kelők reggelein.

Nap közben a készülék sajnos nem ad olyan részletes információt működésünkről, mint éjjel. Bár az éjjeli beszámolóiból kiderül, képes pillanatról pillanatra mérni a szívritmust, napközben ezt mégsem teszi meg, csupán 1-2 óránként ír ki egy pulzusértéket. Ez különösen edzés közben fájó, hiszen azt hiszem, sokan szeretnék az éjszakaihoz hasonló részletességgel végigkövetni pulzusukat edzés során, köztük magam is. Azonban, bár nem részletezi, méri szívritmusunk edzés közben, mely alapján következtet az edzés intenzitására, és az azalatt elégetett kalóriákra. Hogy a legpontosabb eredményt kaphassuk, az efféle, külön hangsúlyt kapó időszakok előtt indítsuk el az alkalmazás menüjében található stoppert, mely közvetlenül az alvás funkció beállítása alatt érhető el, így az edzésünkről is teljes képet kaphatunk.

A bevitt kalóriákat az alkalmazáson a plusz jelre kattintva az ételeknél rögzíthetjük, a mennyiségeket beállítva meglepően pontos megközelítést ad az étel energiatartalmáról. A bevitt és leadott kalóriák egyenlege segíthet a súlyvesztésben, vagy akár a gyarapításban, az alkalmazásban mindezek kezelésére tippeket kaphatunk a testsúly menüpont alatt.

Súlyvesztésben segíthet a beépített lépésszámláló is. Azt mondják, fogyni vágyó embereknek napi 10.000 lépést kellene megtenni, körülbelül ennyi az, amit egy egészséges felnőtt lép. Ha elérjük a kitűzött célt, gratulál, és további jó teljesítményre sarkall. Ugyanígy tesz a napi alváscél elérése esetén is.

A következő menüpontokban beállíthatjuk, noszogasson-e a készülék, ha túl sokáig végzünk ülőmunkát. Ha a beállított időtartam erejéig egy helyben ülünk, rezegve figyelmeztet, hogy sétáljunk egyet.

Figyelve pulzusunk, alvásunk és evésünk, küldetéseket kaphatunk, melyek egészségesebb életre sarkallnak. Ez mégsem kényszer, mert a küldetés vállalása rajtunk múlik. Ha későn megyünk többször is aludni, figyelmeztet, hogy talán próbáljunk meg ma, ekkor és ekkor menni, és ha vállaljuk a küldetést, figyelmeztet egy órával az időpont előtt újra. Amikor egyszer a nyugalmi pulzusom az egekben volt, ébredéskor rögtön egy kihívás várt, hogy igyak 8 pohár vizet aznap, ugyanis valószínűleg dehidratált vagyok, azért olyan magas a pulzusom (igaza volt, tényleg az voltam). Ezeket a küldetéseket nem kötelező elvállalni, de nem véletlenül kapjuk, sokat segít egészségünk javításán.

A készülék a telefonra érkező hívásokat, értesítéseket nem jelzi, ami először nagy szívfájdalmam volt, végül azonban rájöttem, hogy ez egy fitness karpánt, pont az a feladata, hogy az ehhez hasonló, káros, de legalábbis semmiképp sem hasznos, mindennapi életünkben túlsúllyal jelen lévő szokásokról leszoktasson és egy egészségesebb útra tereljen. Ilyen célokra jobb egy okosóra, például a Sony SmartWatch 3.

Összegzés:

PRO:

  • Pontos és részletes képalkotás alvásról.
  • Kicsi, könnyű, kényelmes.
  • Hosszú akkumulátor-élettartam (6 nap).
  • Kiváló okos ébresztő funkció.

KONTRA:

  • Nap közben ritka szinkronizáció, kevés pulzusadat.
  • Néha pontatlan lépésszámláló.
  • Nehezen kapcsolódik újra, ha bluetooth-hatósugáron kívül megyünk.