Garmin Forerunner 235

2017.02.09 21:00

A kicsomagolás számomra ismét kihívást jelentett, de ezért a gyönyörű óráért igazán megéri küzdeni.

Miután kb. 2-3 óra alatt feltöltöttük a készüléket a tökéletesen és stabilan illeszkedő töltővel, rögtön el is kezdhetjük simogatni a kijelzőt, majd pár másodperccel később ismét ráeszmélhetünk, hogy az óra nem érintőképernyős. Kezelése az oldalán található 5 gombbal valósul meg, melyek közül a bal felső a fényerőt, illetve ki-bekapcsolást szabályozza, az alsó kettő a menüpontok közötti lépdelést irányítja, a jobb felső az edzés módot és menüt, a jobb alsó pedig egy vissza gomb.

Az óra, mint a nevében is rejlik, a futásra specializálódott. Sokoldalúsága ellenére súlya elhanyagolható, a gumi szíj pedig strapabíró, mégis jól szellőzik. Kettő gombnyomással már el is kezdi a teljesítményünk mérését, edzés után pedig javaslatot tesz, mennyi időt pihenjünk a következő megterhelő mozgásig. Folyamatos pulzusmérésének köszönhetően minden másodpercre vonatkozó adatot kinyerhetünk, még ha telefonunk nincs is a közelben. Több órányi adatot képes eltárolni a készülék, melyet a telefonnal való kapcsolódáskor szinkronizál, hogy  azok hosszútávon is elérhetők maradjanak. A beépített GPS nagyon gyorsan meghatározza a helyet, így nem kell az óra kalibrálására várni edzés előtt. A Garmin órák, bár pontosan mérik az alvást, nem tesznek különbséget a mélyalvás és a REM-fázis között, ezeket kollektíven mély álomnak nevezik. Ebből fakadóan nem is képesek okos (mélyálmon kívüli) ébresztésre, de a rezgő ébresztő funkció így is hasznos, lehetetlen nem felébredni rá.

A Garmin Forerunner 235 hihetetlen hosszú akkumulátor-élettartamú. GPS használattal 10-12 óráig, anélkül 7-10 napig bírja töltés nélkül. Tekintve a telefonnal történő folyamatos Bluetooth kapcsolatot, mely azt teszi lehetővé, hogy az óra minden értesítésünk, üzenetünk, e-mailünk és naptári eseményünket azonnal jelezze, ez elképesztő időtartam. Bosszantó, hogy a Garmin alkalmazásnak a telefon minden ki-be kapcsolásakor engedélyt kell adni az értesítések küldésére. Azt hiszem, az olyan készülék, ahol ez a legnagyobb probléma, kiemelkedő minőségű.

Az óra számos vonása személyre szabható a Garmin alkalmazáson keresztül. Egyedi számlapokat tölthetünk le, módosíthatjuk az adatmezők kinézetét, vagy több, kiegészítő alkalmazást is letölthetünk, úgy mint stoppert, vagy térképet.

Mindent összevetve ez az óra a komoly futók legjobb barátja. Gyors, megbízható és pontos mérése, hosszú akkumulátor-élettartama és nagy belső memóriája más, hasonló eszközök által pótolhatatlanná teszi. Csak pozitívat lehet róla mondani, futó szemszögből 10/10.